Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Do’s en don’ts bij je salarisonderhandelingen

Grippr.nl > Nieuws >Do’s en don’ts bij je salarisonderhandelingen

Do’s en don’ts bij je salarisonderhandelingen

 

Door: Merel Plante  & Alex Couperus

 

Natuurlijk u bent een uitstekend inkoopprofessional. Maar verkóópt u zichzelf en uw expertise goed tijdens uw salarisonderhandelingen en arbeidsvoorwaardengesprek? Dat loont uiteraard nogal de moeite. Wat kun je beter wel en wat beter niet doen voor, tijdens en na deze gesprekken? We hebben de belangrijkste do’s en don’ts voor u op een rijtje gezet. Niet uitputtend, wel handig. Doe er uw voordeel mee!

 

Do

 

Do: lees je in
Lees allerlei informatie over strategieën, tips, tricks, do’s en don’ts op het gebied van salarisonderhandelingen en arbeidsvoorwaarden- of beoordelingsgesprekken.

 

Do: ontdek wat je waard bent
Bedenk tevoren goed wat u waard bent. En welk salaris u wilt. Kijk naar je kennis en ervaring. Inventariseer voor uzelf wat u tot nu toe bereikt hebt. Onderzoek welke salaris passend is voor uw huidige of nieuwe functie.

 

Do: vraag om duidelijkheid
Ben je bezig met een nieuwe job, bij een andere of dezelfde organisatie? Zorg dat u tevoren precies weet wat de positie inhoudt. Wordt het salaris al in een vroeg stadium ter sprake gebracht tijdens een sollicitatie-gesprek? Geef dan aan dat u eerst duidelijkheid wilt hebben over uw werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

 

Do: ken je toegevoegde waarde
Wees je bewust van uw sterke punten en resultaten. Draag die tijdens het gesprek aan als argumenten om betere arbeidsvoorwaarden te realiseren. Vermeld je argumenten één voor één.

 

Do: laat je werkgever als eerste met een aanbod komen
Wordt u tóch gevraagd om een salarisindicatie? Kaats dan de bal terug. Bonus-tip: oefen tevoren in het trekken van een pokerface.

 

Do: onderhandel altijd
Voel u nooit verplicht om het eerste aanbod te accepteren. Ook niet als je er op zich tevreden mee bent. Bedenk dat werkgevers vaak ruimte openlaten voor onderhandeling. Begin met onderhandelen over het bruto salaris, daarna over de secundaire arbeidsvoorwaarden en de carrièremogelijkheden op de lange termijn.

 

Do: stel je flexibel op
Rolling Stones-zanger Mick Jagger zong het al: “You can’t always get what you want”. Dat geldt ook uw beloning. Waarschijnlijk ontkomt u niet aan het sluiten van compromissen. Een hoog salaris is niet alles. Want het is maar één onderdeel van het complete plaatje.

 

Do: neem je tijd
Zet niet overhaast uw handtekening onder de arbeidsovereenkomst. Zeg gerust dat je er een nachtje over gaat slapen voordat je reageert of een beslissing neemt.

 

Do: bekijk het totaalplaatje
Naast uw salaris zijn natuurlijk ook de secundaire arbeidsvoorwaarden van belang. Denk daarbij onder meer aan de auto of fiets van de zaak, pensioen, een dertiende maand, een bonusregeling, winstuitkering, reiskostenvergoeding, opleidings- en doorgroeimogelijkheden, representatiekosten, afspraken over flexibel werken (op tijden en plekken die je zelf uitkiest), verlofdagen en mogelijkheden voor onbetaald verlof, sporten op kosten van de zaak en kinderopvang die betaald wordt door de werkgever.

 

Do: check zorgvuldig
Lees, na de onderhandeling, de arbeidsovereenkomst en de secundaire arbeidsvoorwaarden zorgvuldig door en controleer of alles wat afgesproken is erin staat en feitelijk volledig klopt.

 

Do Not

 

Do not: eerste aanbod accepteren
Ook niet als het salaris hoger is dan je had verwacht. Vaak is er de nodige onderhandelingsruimte. Doe uzelf niet tekort.

 

Do not: bescheiden zijn
Net als bij inkoop geldt natuurlijk: het is een kwestie van vraag en aanbod.

 

Do not: al je onderhandelingskaarten in één keer op tafel leggen
Gooi niet meteen al uw eisen en wensen op tafel. Bouw dit op. Krijg je het ene niet, vraag dan om iets anders. Dat geldt ook bij je salaris en bij de arbeidsvoorwaarden.

 

Do not: oneigenlijke argumenten aandragen
Gooi uw ervaring en behaalde prestaties in de strijd. Door te vertellen hoeveel salaris u nodig heeft om van te leven overtuig je je onderhandelingspartner waarschijnlijk niet.

 

Do not: exact aangeven wat je wilt verdienen
Geef je een salarisindicatie, bijvoorbeeld als reactie op het eerste aanbod van uw werkgever/manager, noem dan geen exact bedrag. Bouw altijd een marge in.

 

Do not: valse beloftes doen of liegen
Beloof bij uw onderhandelingen geen dingen die je later niet waar kunt maken. Lieg niet over uw vorige werk of je ervaring. Kom ook niet met salariseisen die totaal niet passen bij de functie of uw ervaring.

 

Do not: je emoties laten lopen of ruzie maken
Voel je je op je ziel getrapt? Geef dat dan zeker aan. Maar op een rustige manier. Zeg nooit dat de werkgever/manager ongelijk heeft. Hij of zij heeft hoogstens een andere visie.

 

Do not: dreigen of slijmen
Dreigen om weg te gaan bij je huidige werkgever als je geen salarisverhoging krijgt is geen goed idee. Bijna altijd werkt dat contraproductief. Slijmen zet vaak ook geen zoden aan de dijk zetten. Bijna elke werkgever prikt hier doorheen.

 

Do not: al beginnen voordat onderhandelingen zijn afgerond
Hiermee verzwak je je onderhandelingspositie. Want u laat daarmee min of meer zien dat je ‘het toch wel doet’. Ongeacht de voorwaarden. Op zich een loyaal gebaar, maar u doet zichzelf hiermee tekort.

 

Do not: te snel akkoord gaan
Teken nooit direct een contract na de onderhandeling. Zelfs niet als je blij bent met het resultaat. Bedank voor het aanbod en geef aan dat je er nog een nachtje over wilt slapen voordat je tekent. Of zeg dat je een weekendje nodig hebt. Dit geeft u de kans om het aanbod te overdenken en eventueel te bespreken met uw partner of iemand anders.

 

Bron: vacature.nl

 

Meer informatie?

Advies of hulp nodig op het gebied van procurement met inzet van digitale technologie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants of bel met Grippr: 085-0074433 of mail info@grippr.nl .

 

De 4 “succes verzekerd” stappen bij een P2P-pakketselectie

De 3 winstgevende voordelen van een up-to-date interne bestelcatalogus