Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Procurement trends die je niet wil missen

Grippr.nl > Nieuws > Procurement trends die je niet wil missen

Procurement trends die je niet wil missen

 

Stephen Day vertelt ons over de trends en ontwikkelingen op het gebied van procurement en supply chain management. Alex Couperus en Merel Plante, beiden Managing Partner bij Grippr, bespreken zijn trends.

 

 

Focus op data-gebruik

 

Stephan Day ziet dat steeds meer organisaties in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika niet langer sturen op basis van hun onderbuikgevoel maar op grond van data. Hij is een voorstander van een verdere digitalisering op het gebied van procurement, onder meer om beter voorbereid te zijn om toekomstige uitdagingen effectief te kunnen ‘tackelen’.

 

Alex Couperus en Merel Plante: “Een verdere digitalisering van procurement processen zorgt voor tijdig inzicht en overzicht, biedt nieuwe kansen en mogelijkheden en draagt bij aan het optimaliseren van je kosten en risico’s.” 

 

 

Hoge inflatie

 

Meer dan een generatie lang hebben we, in onze jacht op kostenbeperking, producten ingekocht in zogenoemde ‘low cost markets’. Juist die markten hebben nu te maken met prijsinflatie waardoor je niet of heel moeilijk ergens anders goedkoper kunt inkopen.

 

Alex Couperus, Managing Director bij Grippr Procurement: “Gecombineerd met ‘the war on talent’, milieubelastingen en leveringstekorten is het onontkoombaar dat kosten blijven stijgen. Hoe lang die trend zal doorzetten is natuurlijk moeilijk te voorspellen.”

 

 

Asynchrone supply chain

 

Logistieke processen waren bij vele organisaties voorheen afgestemd op ‘just in time supply chains’. Doordat de verschillende onderdelen in het proces nauwlettend op elkaar waren afgestemd werd een optimale efficiencygraad behaald.

 

Alex Couperus, Managing Director bij Grippr Procurement: “Corona verstoorde dit logistieke proces structureel. Meer dan ooit werden er afgelopen 2 jaar lege en daardoor bijzonder kostbare containers vervoerd. Dit zorgde voor langere levertijden en een forse stijging van de transportkosten. Vele organisaties hebben hun logistieke systemen inmiddels deels opnieuw ingericht en afgestemd op de nieuwe werkelijkheid, onder meer met behulp van digitale tools.”

 

 

Groeiend personeelstekort

 

Merel Plante, Managing Director bij Grippr Procurement: “Inmiddels ben ik zelf bijna 20 jaar werkzaam in het gebied van procurement. En al meer dan 20 jaar is er een schreeuwend tekort aan talent op ons vakgebied. Terecht waarschuwt Stephan Day dat het tekort aan medewerkers tegenwoordig in tal van branches speelt. En dat organisaties daarom meer dan ooit hun uiterste best moeten doen om medewerkers aan te trekken en te houden. Niet alleen met een passende beloning, onder meer ook met een persoonlijk ontwikkelplan, trainingen en workshops.

 

Laat je dat op z’n beloop dan zet je jezelf als organisatie vroeg of laat buitenspel. In Nederland was het onlangs bijvoorbeeld een enorme chaos op Schiphol door een tekort aan bagagepersoneel.”

 

 

Meer focus op milieu

 

Stephan Day, geen milieu-activist maar wel heel betrokken bij het milieu en bij duurzaamheid: “Het is hoog tijd dat we de kosten rondom ons milieu verrekenen in onze totale leveringskosten.”

 

Merel Plante, Managing Director bij Grippr Procurement: “Het aantoonbaar verminderen van je CO2-uitstaat vraagt om een integrale visie en aanpak met betrekking tot onder meer bedrijfsgebouwen, productieprocessen en logistiek binnen je supply chain. Vaak wordt gedacht dat het meten en reduceren van je ‘Carbon footprint’ is voorbehouden aan bedrijven met miljoenenbudgetten, dat is zeker niet het geval. Dat is ook mogelijk met een beperkt budget en wordt financieel gestimuleerd door de overheid. Ik vind dat een goede zaak, maar we moeten er in Nederland wel voor waken dat procedures te lang duren.”

 

 

Steeds meer productie-tekorten

 

Zo’n 20 jaar geleden was een auto voorzien van hooguit 4 of 5 semiconductor chips. Vandaag de dag heeft een moderne auto er vaak minstens 20. En elektrische auto’s meestal zelfs vele malen meer. De automotive branche kampt al enige tijd met een schrijnend tekort aan semiconductor chips. Naar verwachting zal dat door de sterke vraag ernaar nog minstens 2 jaar aanhouden.

 

Alex Couperus, Managing Director bij Grippr Procurement: “Onze auto’s bieden meer comfort en veiligheid dankzij die chips en elektrische auto’s dragen bij aan verbetering van het milieu maar ze zorgen ook voor onbalans tussen vraag en aanbod en daarmee voor verstoring binnen de supply chain. Niet alleen de automotive branche lijdt eronder, ook fabrikanten van consumentenelektronica ondervinden er al geruime tijd last van. Van een zakenrelatie hoorde ik onlangs dat hij 5 maanden op de levering van een nieuwe standaardvaatwasser had moeten wachten. Ook wij verwachten dat het tekort aan chips minstens nog 2 jaar zal aanhouden.”

 

 

Sterkere sociale controle

 

Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat de hiervoor vermelde trends op het gebied van procurement en supply chain management niet al te positief waren. Gelukkig voorziet Stephan Day in zijn blog ook een positieve trend: meer sociale controle op het gebied van inkoop. Voor een kledingmerk als bijvoorbeeld H&M is het tegenwoordig ‘not done’ om kleding te laten fabriceren door kinderen in een onveilige of ongezonde werkomgeving, voor een loon dat onvoldoende is om te voorzien in hun dagelijkse levensbehoeften.

 

Merel Plante: “Voor zakenpartners en consumenten is dat inmiddels een keiharde disclaimer en dat is een gunstige ontwikkeling vind ik. Een dergelijke keuze kost natuurlijk geld. Het is belangrijk dat we dat beseffen en dat we bereid zijn om dit aspect mee te nemen in de integrale kostprijs van een in te kopen product. ”

 

 

Over Stephen Day

 

Stephan Day, CPO van het wereldwijd actieve data consultancy bureau Kantar Group, is een veelgevraagd spreker. Daarnaast schrijft hij regelmatig uiterst wetenswaardige en verhelderende blogs over mondiale ontwikkelingen op het gebied van procurement en supply management. Onder meer voor CIPS (Chartered Institute of Procurement & Supply). Verrassend vaak blijkt hij een scherpe vooruitziende blik op ons vakgebied te hebben.

 

 

 

Meer informatie?

 

Meer weten over trends in inkoop en de impact op jouw bedrijf?  Neem dan vrijblijvend contact op  met een van onze consultants voor een vrijblijvend adviesgesprek of een online demo: 085-0074433 

Krijg je Tail Spend onder controle!

Nevi PMI® 58.4 | Grootste stijging verkoopprijzen ooit

Is jouw procurement strategie in beton gegoten?