Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Nevi PMI® 58.4 | Grootste stijging verkoopprijzen ooit

Grippr.nl > Nieuws > Nevi PMI® 58.4 | Grootste stijging verkoopprijzen ooit

Nevi PMI® 58.4 | Grootste stijging verkoopprijzen ooit

 

Nederlandse industrie nog wel optimistisch ondanks scherpe stijging inkoopprijzen

 

De Nevi PMI® van maart kwam uit op 58.4. Dit is het laagste cijfer sinds december 2020. De inkoopprijzen stegen extreem en de verkoopprijzen lieten zelfs de grootste stijging zien sinds de start van PMI.

 

De stijging van nieuwe orders bleef ver achter, de groei van de productie was nét groter dan in november 2020. Het onderhanden werk steeg ten opzichte van vorige maand, de voorraad gereed product was even groot als in 2019.

 

De werkgelegenheid steeg, maar minder hard dan januari en februari 2022. De inkoop en voorraad ingekochte materialen namen toe. Stijging van levertijden vond voor het eerst in 5 maanden plaats. Ondanks dat de verwachtingen voor de toekomstige productie daalden voor de derde maand op rij, bleef de inkoper positief.

 

 

Oorlog dempt het optimisme industrie, en stuwt prijzen omhoog

 

“De oorlog in Oekraïne zorgt voor grote onzekerheid bij ondernemers,” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI. “De Nederlandse industrie is nog wel optimistisch, maar veel minder dan voor de invasie.

 

Zoals verwacht heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot stijgende kosten voor energie en materialen zoals metalen. Behalve door de oorlog in Oekraïne worden toeleveringsketens ook opnieuw gehinderd door het coronavirus. De nieuwe lockdowns in China, zoals in Shenzhen en andere belangrijke industriesteden, zorgen waarschijnlijk voor vertraging van de toelevering van componenten zoals elektronica.”

 

 

Meer informatie?

 

  • Wil jij jouw inkoopbeleid op adequate wijze aanpassen aan het ‘nieuwe nu’ en tijdig anticiperen op de voortdurende tijd?
  • Wilt u meer weten over onze (digitale) oplossingen, spendanalyses of een inkoopscan laten uitvoeren?

 

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants. U kunt ons ook bereiken via info@grippr.nl of 085 – 007 44 33

 

Meer Grippr artikelen

Blijf van mijn leaseauto af!

Ben je getrouwd met je leveranciers?