Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Inzakkende groei van PMI in oktober

Grippr.nl > Nieuws >Inzakkende groei van PMI in oktober

Inzakkende groei van PMI in oktober

 

November 2020 | Alex Couperus

 

De groei van de NEVI PMI is tot stilstand gekomen. In september kon nog een PMI van 52.5 punten worden genoteerd en werden we verblijd/verrast met de grootste groei sinds 7 maanden. In oktober kwam de PMI uit op 50,4. De productie-index daalde flink en hetzelfde gold voor het totaal aantal nieuwe orders. In sommige sectoren was er zelfs een daling van de verkoop maar gelukkig bleef het aantal exportorders aanzienlijk stijgen. Er is een duidelijke verklaring voor de inzakkende groei: het herstel van de economie, waaronder die in Nederland, wordt gesmoord door de tweede Coronagolf.

 

Albert Jan Swart, Sectoreconoom Industrie bij ABN AMRO, gaf het volgende commentaar:

 

Het herstel van de Nederlandse industrie verliest aan kracht

 

De deelindicatoren voor zowel de productie als de nieuwe orders zijn gedaald ten opzichte van de vorige maand. De NEVI Inkoopmanagersindex over oktober staat met 50,4 nog net boven de ‘neutrale’ stand van 50, wat duidt op lichte groei. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het herstel van de industrie de komende maanden doorzet. De tweede golf van oplopende coronabesmettingen noopt onder meer Duitsland en Frankrijk tot gedeeltelijke lockdowns. Het economische herstel in Europa wordt daardoor in de kiem gesmoord. ABN AMRO verwacht dat de gedeeltelijke lockdowns de komende maanden leiden tot een afname van de vraag naar industriële goederen.

 

Sinds de zomer klom de Nederlandse industrie langzaam uit het dal van de eerste lockdown, die duurde van half maart tot en met mei. Vooral de nieuwe exportorders namen duidelijk toe en trokken de Nederlandse industrie uit het moeras. Ook in oktober profiteerden industriële ondernemers vooral van de export, zoals blijkt uit de deelindicator voor nieuwe exportorders, die een 53,2 scoorde.

 

Deze scores zijn echter gebaseerd op de resultaten van een rondvraag tussen 12 en 22 oktober. De 350 ondervraagde inkoopmanagers konden dus nog geen rekening houden met de vorige week woensdag in Duitsland en Frankrijk afgekondigde gedeeltelijke lockdowns. De hernieuwde sluiting van cafés en restaurants zal vermoedelijk leiden tot een afname van de vraag naar industriële producten zoals horecaverpakkingen en apparaten. Ook zullen de gedeeltelijke lockdowns bedrijfsinvesteringen in aanverwante sectoren verder onder druk zetten, zoals het wegvervoer. De gedeeltelijke lockdown in Nederland begin oktober was voor de industrie slechts in beperkte mate een probleem, aangezien het merendeel van de productie afhankelijk is van de export.

 

Nu ook Duitsland en Frankrijk tot een gedeeltelijke lockdown besluiten, zal ook de export onder druk komen. Het krachtige herstel van de Chinese industrie, een belangrijk afnemer van industriële producten uit Europa, biedt waarschijnlijk onvoldoende tegenwicht.

 

ABN AMRO verwacht dat het herstel van de Nederlandse industrie daardoor stokt

 

Meer informatie?

 

  • Wil jij jouw inkoopbeleid op adequate wijze aanpassen aan het ‘nieuwe nu’ en tijdig anticiperen op de voortdurende (corona)tijd?
  • Wilt u meer weten over onze (digitale) oplossingen, spendanalyses of een inkoopscan laten uitvoeren?

 

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Grippr consultants. U kunt ons ook bereiken via info@grippr.nl  of  085 – 007 44 33

 

 

Grippr staat voor Grip on Procurement, Grip on Profit

 

Bron: Nevi, ABNAMRO

 

Meer Grippr artikelen

 

De Europese drempelwaarden van 2020-2021