Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

De belangrijkste inkooptrends voor 2023-2024!

Inkooptrends 2023 by Grippr

Grippr.nl > Nieuws >De belangrijkste inkooptrends voor 2023-2024!

De belangrijkste inkooptrends voor 2023-2024!

 

Het inkoopvak is voortdurend in beweging en het is essentieel voor inkopers om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen. In dit artikel neem Grippr Procurement je mee door enkele van de meest opwindende trends die momenteel het inkooplandschap transformeren. Van digitalisering en duurzaamheid tot strategische samenwerkingen, leer hoe je als inkoper kunt profiteren van deze trends en je inkoopstrategie kunt verbeteren.

 

Strategische samenwerkingen

 

Inkopers zoeken steeds vaker naar strategische samenwerkingen met leveranciers. In plaats van alleen transacties aan te gaan, streven inkopers ernaar om langetermijnrelaties op te bouwen die waardecreatie bevorderen. Door nauwer samen te werken met leveranciers, kunnen inkopers profiteren van hun expertise, innovatieve oplossingen verkennen en kostenbesparingen realiseren.

 

Digitalisering en automatisering

 

Digitalisering heeft het inkoopvak ingrijpend veranderd. Inkopers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde software voor spend-analyse, zoals SpendMonkey.nl, en e-procurement tools (P2P) om processen te stroomlijnen en efficiëntie te verbeteren. Automatisering van repetitieve taken, zoals leveranciersselectie, offertebeheer en contractbeheer, zorgt voor tijdsbesparing en geeft je meer tijd voor strategische werkzaamheden, vooral A.I. gaat hier een belangrijke rol in spelen.

 

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Duurzaamheid is een groeiende en blijvende trend in het inkoopvak. Bedrijven erkennen steeds meer het belang van het integreren van duurzame en ethische praktijken in hun inkoopprocessen. Inkopers spelen een cruciale rol bij het selecteren van leveranciers die zich inzetten voor milieuvriendelijkheid, sociale verantwoordelijkheid en ethische normen. Duurzaam inkopen biedt niet alleen voordelen op het gebied van reputatie, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en innovatie.

 

Data-driven besluitvorming

 

Data is een waardevol bezit geworden in het inkoopvak. Inkopers verzamelen en analyseren grote hoeveelheden gegevens om inzichten te verkrijgen die leiden tot een weloverwogen inkoop besluitvorming. Data-analyse kan helpen bij het identificeren van trends, het voorspellen van vraag en het optimaliseren van voorraadbeheer. Door gebruik te maken van business intelligence tools en geavanceerde analysetechnieken, kunnen inkopers hun beslissingen beter onderbouwen en waarde toevoegen aan de organisatie.

 

Supply chain resilience

 

De COVID-19-pandemie heeft het belang van veerkrachtige supply chains benadrukt. Inkopers richten zich op het opbouwen van veerkracht in hun toeleveringsketens door het diversifiëren van leveranciers, het implementeren van risicobeheerstrategieën en het bevorderen van Informatie-uitwisseling en samenwerking.

 

Meer informatie?

 

Wilt u meer informatie of wellicht een keer met ons kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op: 085-0074433 

Ben je getrouwd met je leveranciers?

De Europese drempelwaarden van 2022 – 2023