Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Heb jij je ‘Inkoopbakens’ al verzet?

Grippr.nl > Nieuws >Heb jij je ‘inkoop-bakens’ al verzet?

Heb jij je ‘inkoop-bakens’ al verzet?

 

Augustus 2020 | Alex Couperus

 

Vele bedrijven verwachtten – en hoopten uiteraard – dat het coronavirus na het zomerseizoen uitgewoed zou zijn. Zoals bekend: niets is minder waar. Het blijft wachten op een betrouwbaar vaccin. Tal van bedrijfstakken, waaronder de horecasector en de recreatiebranche konden en kunnen geen kant op en krijgen het ongekend moeilijk. Diverse bedrijven in de eventbusiness en catering zijn zelfs al kopje onder gegaan. Hopelijk heb jij binnen jouw organisatie wel keuzemogelijkheden. En kun je nu en komende tijd zelfs juist nieuwe kansen benutten.

 

In de overlevingsmodus?

Alex Couperus, managing director van Grippr Procurement: “We zien dat allerlei bedrijven, ook grote organisaties, zich het afgelopen half jaar hebben aangepast aan de huidige economie waarbij ze zo goed mogelijk proberen te anticiperen op de toekomst. Een groot aantal bedrijven heeft zichzelf in de ‘overlevingsmodus’ gezet. En dat is heel begrijpelijk natuurlijk. Niemand zag de huidige crisis aankomen. Een heel natuurlijke reactie bij crises is om kosten zo veel mogelijk te beperken. Arbeidscontracten worden niet meer verlengd, salarissen worden bevroren en personeelsfeestjes maar ook trainingen en workshops worden geschrapt. Op zich prima, maar het beperken van kosten is vrijwel altijd niet de ultieme oplossing voor een toekomstbestendig bedrijfsbeleid.”  

 

Aanjagende rol inkoopafdeling

Merel Plante, eveneens managing director bij Gripp Procurement, heeft eenzelfde visie en vult aan:
“Inkoop moet in lijn zijn met het bedrijfsbeleid en daarmee ook met een beleid dat gewijzigd is of moet worden, bijvoorbeeld als gevolg van het corona-virus. De inkoopafdeling van een bedrijf kan, evenals de verkoopafdeling, proactief een essentiële bijdrage leveren aan het totstandbrengen van een dergelijk nieuw bedrijfsbeleid. Passief afwachten tot de corona-storm is gaan liggen en gewoon blijven doen wat je altijd al deed is hoe dan ook geen optie. Dan loop je het risico om ingehaald te worden door concurrenten en op langere termijn onderuit te gaan. Momenteel helpen we vele inkoopmanagers bij bedrijven die zich als het ware opnieuw aan het uitvinden zijn.”

 

Nieuwe kansen benutten

Alex Couperus: “Vaak is een inkoopscan een prima eerste stap. Het leuke daarbij is dat er voor het bedrijf dan vrijwel altijd nieuwe kansen en mogelijkheden boven water komen en er een soort van nieuw bedrijfselan ontstaat.”

 

Pick our Brains? Meer informatie?

Wil jij jouw inkoopbeleid op adequate wijze aanpassen aan het ‘nieuwe nu’ en tijdig anticiperen op de komende (corona)tijd?

Wilt u meer weten over onze (digitale) oplossingen of een inkoopscan laten uitvoeren?

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants.

U kunt ons ook bereiken via info@grippr.nl of 085 – 007 44 33

 

Meer Grippr artikelen

Klantcase: Nieuwe inkoopsoftware voor Renault

Grippr wordt exclusief softwarepartner van ContractNow