Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Zzp’er worden naast je vaste baan?

Grippr.nl > Nieuws >Zzp’er worden naast je vaste baan?

Hoe combineer je loondienst en zzp voor optimale synergie?

 

Sta je op het punt om je ondernemersreis te beginnen en overweeg je een hybride model waarbij je zowel in loondienst als zelfstandig werkt? Of ben jij een  Zzp’er die ook de voordelen van een vast dienstverband wil ervaren? Je bent niet alleen. De combinatie van loondienst en Zzp wordt steeds populairder, omdat het de perfecte balans biedt tussen de vrijheid van zelfstandigheid en de stabiliteit van een vast inkomen. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Hier zijn negen essentiële zaken om rekening mee te houden:

 

  1. Toestemming van je werkgever

Als je zowel in loondienst als zzp wilt werken, moet je rekening houden met eventuele clausules zoals een concurrentie- of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat je mogelijk toestemming nodig hebt van je werkgever om vergelijkbare werkzaamheden elders uit te voeren. Zorg ervoor dat je werkgever op de hoogte is en akkoord gaat met je plannen, om conflicten te voorkomen.

 

  1. Beschikbaarheid en bereikbaarheid

Een goede planning is cruciaal voor een soepele combinatie van loondienst en zzp. Reserveer vaste dagen voor je onderneming om overlappingen te voorkomen en efficiënt te werken. Maak duidelijke afspraken met zowel je werkgever als je klanten over je beschikbaarheid en bereikbaarheid, om mogelijke misverstanden te vermijden.

 

  1. Loonheffingskorting via voorheffing

In loondienst heb je recht op loonheffingskorting, terwijl dit voor zzp’ers niet geldt. Zorg ervoor dat je deze korting toepast bij je belangrijkste werkgever en regel dit via het formulier Model Opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Dit helpt om belastingverplichtingen correct te beheren.

 

  1. Privé en zakelijke bankrekening

Om je financiën overzichtelijk te houden, is het verstandig om je privé- en zakelijke inkomsten gescheiden te houden. Open een zakelijke rekening voor je zzp-inkomsten en behoud je persoonlijke rekening voor je salaris. Dit vergemakkelijkt niet alleen je belastingaangifte, maar biedt ook helderheid over je inkomsten en uitgaven.

 

  1. Aangifte inkomstenbelasting

Als zzp’er moet je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen, bovenop de belasting die al wordt ingehouden bij je loondienst. Zorg ervoor dat je voldoende geld reserveert voor belastingverplichtingen en maak gebruik van aftrekposten waar mogelijk, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

 

  1. Aan urencriterium voldoen

Om fiscale voordelen te behouden, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. Houd nauwkeurig bij hoeveel tijd je besteedt aan je onderneming, inclusief indirecte uren zoals reistijd en administratie. Dit is essentieel om belastingvoordelen te behouden.

 

Kortom, het combineren van loondienst en zzp biedt vele voordelen, maar vereist ook zorgvuldige planning en naleving van fiscale verplichtingen. Met een goede organisatie en communicatie met zowel je werkgever als je klanten, kun je de ideale balans vinden tussen stabiliteit en vrijheid in je professionele leven.

 

Pick our Brains? Meer informatie?

Wilt je meer weten over een ZZP project naast je vaste dienstverband? Bel een keer met een consultant van Grippr die kan je uit ervaring alles vertellen over dit onderwerp.

Je kunt ons ook bereiken via info@grippr.nl of 085 – 007 44 33 of www.grippr.nl

 

 

Meer Grippr artikelen

De impact van AI op het salaris van inkopers

Wat motiveert inkopers om ZZP’er te worden?