Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

PMI 58,7 | Inkopers zijn aan het hamsteren!

Grippr.nl > Nieuws >PMI 58,7, Inkopers aan het hamsteren!

PMI 58,7 | Inkopers zijn aan het hamsteren

 

De Nevi PMI® van december was 58.7, de zesde daling in zeven maanden en de kleinste verbetering sinds december 2020. Toch bleef ook deze maand de Nevi PMI ruim boven het langetermijngemiddelde. De productie nam voor de 17e maand op rij toe, zij het deze maand in de geringste mate sinds november 2020. Hoewel de orders fors stegen, was ook hier opnieuw sprake van afvlakking. Hetzelfde was het geval bij de export orders met de kleinste stijging in 13 maanden.

 

Levertijden alweer verder omhoog

 

De toename van de achterstanden was de kleinste sinds januari en de groei van de werkgelegenheid was het geringst sinds maart. Hoewel de toename klein was, name de materiaalvoorraad sterk toe. De levertijden waren opnieuw flink langer. De inkoopprijsinflatie was de laagste in drie maanden, maar bleef fors. Hetzelfde was het geval bij de verhoging van de verkoopprijzen. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bleven zeer positief.

 

 

Industrie ziet energie en materialen nog duurder worden

 

“Materialen, energie en transport worden duurder en veel inkopers hebben materialen gehamsterd vanwege tekorten en lange levertijden, wat nu leidt tot een snelle stijging van voorraden van ingekochte materialen,” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI. “Ook tarieven voor gas en elektriciteit tikten nieuwe records aan, wat bij veel ondernemers kan leiden tot hogere kosten. Toeleveringsketens worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikron-variant. Ondernemers moeten naar verwachting dus ook de komende maanden rekening houden met lange levertijden.”

 

Meer informatie?

 

  • Wil jij jouw inkoopbeleid op adequate wijze aanpassen aan het ‘nieuwe nu’ en tijdig anticiperen op de voortdurende (corona)tijd?
  • Wilt u meer weten over onze (digitale) oplossingen, spendanalyses of een inkoopscan laten uitvoeren?

 

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants. U kunt ons ook bereiken via info@grippr.nl of 085 – 007 44 33

 

Meer Grippr artikelen

 

Grippr Procurement | FD Gazelle 2021

Klantcase: Nieuwe inkoopsoftware voor Renault