Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Kostenoptimalisatie: topdrukte voor inkoop!

Grippr.nl > Nieuws >Kostenoptimalisatie: topdrukte voor inkopers!

Kostenoptimalisatie: 

Topdrukte voor inkoop

 

Door: Merel Plante en Alex Couperus

 

Het verhogen van omzet is voor vele bedrijven tegenwoordig moeilijker dan ooit. Soms zelfs onmogelijk of de omzet valt door Corona volledig stil. Dat geldt natuurlijk niet voor elke branche maar uiteindelijk raakt het bijna ieder en elk bedrijf. Om marges te behouden of te verhogen is daarom kostenoptimalisatie van groot belang. Sterker nog: vaak van levensbelang. Het biedt bovendien volop nieuwe kansen. Inkoopafdelingen kunnen daarbij vaandeldrager zijn en een glansrol vervullen. Pleiten wij ervoor om leveranciers nu botweg tot op het bot ‘uit te kleden’? Uiteraard niet.

 

Verkoop onder druk

 

Alex Couperus, Managing Partner van Grippr Procurement: “Je ziet het in de bouwwereld, in de retailbranche, bij ongeveer elk productiebedrijf, ongeveer overal: acquisitie/verkoop is tegenwoordig bijzonder moeilijk. De verkoop en omzet staan natuurlijk ook onder druk omdat bedrijven door de Corona-crisis en de aanhoudende lock-down in Nederland tamelijk terughoudend zijn in hun investeringen en besluitvorming moeilijk op gang komt.”

 

 

Glansrol voor procurement

 

Alex vervolgt: “Omdat omzetverhoging voor vele bedrijven momenteel niet of nauwelijks mogelijk is, is kostenoptimalisatie nu nog belangrijker dan voorheen. Ik durf wel te zeggen dat kostenoptimalisatie voor tal van bedrijven echt letterlijk van levensbelang is.

 

Op het gebied van kostenbeheersing en kostenbeperking is bij ongeveer 9 van de 10 bedrijven in Nederland een enorme efficiencyslag mogelijk. Dat wordt ook op directieniveau ingezien. En er wordt sinds ongeveer een half jaar daadwerkelijk prioriteit aan gegeven. Een groot deel van onze huidige opdrachten bestaat dan ook uit werkzaamheden op het gebied van kostenoptimalisatie.”

 

Grippr en kostenoptimalisatie

 

Merel Plante, Managing Partner bij Grippr Procurement: “We geven van strategisch tot operationeel cost management-advies, voeren spend analyses uit, gaan met een stofkam en loep over onder meer inkoopcontracten en bieden ondersteuning bij onderhandelingen en aanbestedingen. Bedrijven en organisaties kunnen bij ons terecht voor een compleet dienstenpakket op het gebied van kostenoptimalisatie. Awareness workshops en trainingen op het gebied van uitgaven en inkoopcontracten is bijvoorbeeld ook een dienst van ons.

 

Je zou misschien verwachten dat inkopers opzien tegen werkzaamheden rondom kostenoptimalisatie. Het tegendeel is waar. Inkoopafdelingen zijn juist heel gretig om dit op te pakken en vervullen met nieuw elan een belangrijke voortrekkersrol binnen hun bedrijf.”

 

 

Win-win tips

 

 

“Jaren geleden was dat anders maar kostenoptimalisatie is niet meer een kwestie van ‘Je leveranciers even flink uitknijpen’. Dat lijkt misschien een adequate en zelfs gerechtvaardigde oplossing. Maar dat is het niet. Zo blijkt telkens opnieuw. Wij adviseren onze opdrachtgevers om te denken in duurzame win-win-oplossingen. Dus in mogelijkheden en structurele oplossingen die in het belang zijn van zowel de inkopende als de leverende partij. Mijn 4 tips voor win-win oplossingen:

 

  1. Bekijk en begrijp het probleem vanuit de ogen van de ander.
  2. Concentreer je niet op je eigen gelijk maar op ‘het nut’ (waar gaat het eigenlijk echt over?).
  3. Welke eindresultaten hebben we beiden voor ogen?
  4. Zoek naar oplossingen en bedenk alternatieven die passen bij het eindresultaat.”

 

 

Meer informatie?

 

Wilt u meer weten over onze spend analyse of overige diensten op het gebied van kostenoptimalisatie en kostenvermindering? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants of bel met Grippr: 085-0074433 of mail info@grippr.nl .

 

3 uitdagingen bij het opzetten van Spend Dashboard

10 nuttige tips voor je inkoopjaarplan 2021