Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Van Optimist tot Super Inkoper!

Grippr.nl > Nieuws >Van Optimist tot Super Inkoper!

Van Optimist tot Super Inkoper!

 

Wij Nederlanders zijn een volkje van watersporters. Zeker afgelopen zomer, omdat het een schitterende zomer was, en we nergens anders heen konden. Zeilen, varen, roeien, waterskiën, jetskiën, parasailing. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het wel een keertje gedaan. En als je leert zeilen, dan begin je vaak in een Optimist of een Valk op een zeilschool. Lekker overzichtelijk, van A naar B zeilen. Zichtbare einddoelen. De instructeur wijst je op ondiepe gronden en je manoeuvreert er soepel langs. Naar een kerktoren of een boom.

 

Van Super Schipper..

 

Als je het leuk vindt om te zeilen, heb je vast wel een weekend met vrienden in Friesland een Polyvalk gehuurd. Je bent schipper gebombardeerd, want jij had zeilles gehad op de zeilschool. Wat een verantwoordelijkheid! Het ligt aan jouw kunsten als jullie niet op tijd in de kroeg zijn. Dus je bereidt je een beetje voor: je bekijkt een waterkaart, zoekt op hoe laat de brug opengaat en voor welke bruggen je de mast moet laten zakken. Je bent een superschipper.

 

…tot Super Kapitein!

 

Nog wat verder in je zeilcarrière ga je met een grote zeilboot het wad op. Nou dat is een echte uitdaging: getijden, wantijden, vissersboten die heel hard langs je varen. Spannend. Nu begint het echte werk, en dat start met een gedegen voorbereiding. Benodigdheden: waterkaarten van het waddengebied, Getijdenkaarten, een kompas en GPS. En natuurlijk een dieptemeter, alles erop en eraan. Weersvoorspellingen. Een avond studeren voordat je vertrekt. Je koersen bepalen en in je GPS zetten. Een vertrektijd bepalen. Geen overbodige luxe, want wie wil er nu een nachtje scheefliggen op het wad of (nog erger) door de reddingmaatschappij van een plaat worden gesleept? Niemand toch.

 

En wat is het op het wad fantastisch! Geen moment heb je spijt van je keuze om de moeilijke route te nemen en alle huiswerk vooraf: zeilen langs zonnebadende zeehondjes is werkelijk het allermooiste wat er is. En aan boord is de sfeer ook geweldig: iedereen vind je een superkapitein. Want je gebruikte alle voorhandige informatie vooraf om je koers te bepalen, je route uit te stippelen en veilig van Vlieland naar Schiermonnikoog te varen.

 

Vastgelopen?

 

Overigens kwam je wel een zeilbootje tegen dat vast was gelopen. Zielig lag het heel scheef, op één oor, te wachten op hoog water. Zij waren zonder gedegen voorbereiding op pad gegaan. Het was namelijk mooi weer en ze hadden een oude kaart. Dus dat komt wel goed. Maar ze zijn totaal geblinddoekt aan het varen! Tijdens het zeilen kun je niet onder water kijken. Ken je de getijden niet. Zeker die vreemde stroming van het Wad. Ze hebben niet gezien dat er een venijnige zandbank vlak voor hun neus lag én dat het afgaand tij was. Dom, dom, dom. Jij deed dat veel beter.

 

Ben je die Super Inkoper?

 

Even terug naar het werk van alledag: je bent inkoopadviseur. Je werkt voor een redelijk groot bedrijf. Je staat voor beslissingen. Waar ga je je inkoopkracht op loslaten? Wat pak je op, wanneer? Wat is je doelstelling? Je hebt net een leuke carrièrestap gemaakt: je vaart allang geen Optimist meer. En ook geen Polyvalk in Friesland. Welkom op de Waddenzee.

 

Navigeren door Inkoop

 

Dus waarom doe je nu wel aan geblinddoekt zeilen? Waar is je nu ineens je gedegen voorbereiding gebleven? Waar zijn je navigatie-tools? Oftewel: waar is je spend dashboard? Als het een beetje meezit, heb je een Excel-export vanuit het ERP-systeem en maak je een keer per half jaar een draaitabel. Maar dat is heus niet voldoende voor de beslissingen die je moet nemen.

 

Zonder spend management is het blindvaren

 

Gevolg: je pakt de trajecten aan waar het hardst om geroepen wordt. Niet waar de meeste behoefte aan is. Waarom? Omdat een export van een ERP-systeem jou niet het gehele verhaal vertelt. Bijvoorbeeld je indeling in inkoopcategorieën. En de koppeling aan je Kraljic matrix. Of waar leveranciers dochters zijn van dezelfde moedermaatschappij. Met risico’s. Of welke business units voor welke uiteenliggende tarieven inkopen. En ook al niet actueel. Allemaal informatie die je mist.

 

Door het gebrek aan informatie kun je niet de juiste beslissingen nemen, je juiste koers bepalen. Zie je de getijden niet, weet je niet waar de zandbanken liggen. Net als dat zeilbootje dat vastliep, ben je vertrokken met mooi weer. Zonder actuele zeekaarten, zonder getijdenkaarten, zonder GPS, kompas of dieptemeter worstel je door. Je komt er heus wel, maar wel met 3 keer vastlopen en 1 keer overnachten op het Wad. Blindvaren tot en met.

 

Spend management tooling: bittere noodzaak

 

Helaas gaat het hier niet om je vakantie, maar om het mooie bedrijf waar je voor werkt nog veel beter en mooier te maken. En let’s face it: daar heb je álle informatie die er is keihard voor nodig! Informatie binnen het bedrijf, en zeker de informatie buiten het bedrijf. Dus de keuze is eenvoudig: blijf je blindvaren of ga je voor professionele spend management tooling?

 

Wilt u meer weten over Spend management en hoe dit goed te gebruiken binnen uw bedrijf? Bel dan met Grippr: 085-0074433 of mail info@grippr.nl 

 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Grippr en onze dienstverlening?: https://www.grippr.nl of neem contact op met Grippr Procurement: 085 – 007 44 33