Diensten Oplossingen Vacatures
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Lichte stijging PMI reden voor optimisme?

Grippr.nl > Nieuws > 3 criteria voor een optimale inkoopadministratie!

Lichte stijging PMI reden voor optimisme?

 

Maart 2020 | Alex Couperus

 

De PMI (Purchasing Managers’ Index) voor Nederland van NEVI steeg van 49,3 punten in november naar 49,9 punten in januari 2020. Dit wijst op een stabilisatie van de fabrieksactiviteit. In vermelde periode was er een verminderde vraag en dat had uiteraard een negatieve invloed op de orderportefeuilles en de productie. Maar het aantal banen groeide lichtelijk. Positief was ook het gegroeide ondernemersvertrouwen. Het optimisme van ondernemers voor de toekomst is zowel gebaseerd op een hogere vraag als op plannen om nieuwe markten te gaan betreden. Grippr voorziet dan ook een verder stijging van de PMI.

 

Stijging gemiddelde verkoopprijzen

In de periode november 2019 tot en met januari 2020 was er niet alleen maar goed nieuws te melden. De kostenlasten stegen bijvoorbeeld in de tweede maand als gevolg van stijgende grondstof- en loonkosten. En er waren in de vermelde periode ongunstige wisselkoersen. De hogere lasten in januari werden gedeeltelijk aan klanten doorberekend. Hierdoor stegen de gemiddelde verkoopprijzen.


Groei zet door?

De PMI in Nederland bedroeg van 2012 tot 2020 gemiddeld 54,03 punten. Het diepterecord van 48 punten was in maart 2013. In februari 2018 kon een recordhoogte van 63,40 punten worden genoteerd. De groei in de periode november 2019 tot en met januari 2020 was gering maar de groei zal naar verwachting verder doorzetten. Onder meer gebaseerd op wereldwijde macromodellen gaan de analisten van Trading Economics er van uit dat de NEVI PMI aan het einde van 2020 gegroeid zal zijn naar circa 55,00 punten. Wat Grippr betreft is er dan ook beslist reden voor optimisme.

 

Bron: Markit Economics

 

Wat verwacht u?

Verwacht u ook dat de PMI aan het eind van dit jaar uitkomt op circa 55,00 punten?  Mail uw reactie naar  Merel Plante