Interim Advies Software
 • 360-graden-benadering
 • Maatschappelijk verantwoord
 • Margeoptimalisatie

Paradise by the Spend Dashboard light!

Grippr.nl > Nieuws >Paradise by the Spend Dashboard Light

Paradise by the Spend Dashboard Light !

 

November 2020 | Merel Plante

 

Een Spend Dashboard, beter gezegd een Spend Analytics Dasboard, is een visualisatie- en sturingstool met ‘paradijselijk’ veel efficiency verhogende mogelijkheden. Het verbindt, transformeert, publiceert en deelt gegevens over je uitgaven. En maakt al die informatie – in onderlinge samenhang – heel overzichtelijk en inzichtelijk. Daarmee is het niet slechts een meetinstrument. Maar een heel krachtig stuurinstrument voor zowel strategische als operationele keuzes en het realiseren van de bedrijfs- en inkoopdoelstellingen.

 

Vele toepassingsgebieden en voordelen

Merel Plante, Managing Director bij Grippr Procurement: “Een Spend Analytics Dashboard, bijvoorbeeld van Rosslyn Spend Analytics is een uiterst krachtige tool. Het verschaft je – op een heel beeldende manier – de meest uiteenlopende analytische data en proces-informatie op het gebied van uitgaven en kosten. En geeft je de onderlinge samenhang. Een organisatie heeft daarmee een waardevol ‘stuur’ in handen om strategische en operationele data te monitoren. Maar ook om bij te sturen op basis van gedefinieerde KPI’s. Zodat bedrijfsresultaten geoptimaliseerd kunnen worden. Met een Spend Analytics Dashboard weet je voortaan real time onder meer bij wie, voor hoeveel, wanneer en hoe je inkoopt. Geaggregeerd of in detail. Doel bij het opzetten en inzetten van een Spend Analytics Dashboard is, naast het verkrijgen van inzicht in en het beperken van kosten, het realiseren van een integrale procesverbetering. Grippr heeft veel expertise op het gebied van innovatieve Spend Analytics Dashboards.”

 

Hoofdfuncties van een Spend Analytics Dashboard

In de visie van Grippr Procurement moet een Spend Analytics Dashboard veel meer zijn dan slechts een ‘hapklare’ grafische weergave van een aantal key-indicatoren op het gebied van kosten en uitgaven. De integrale samenhang tussen verschillende kosten voor verschillende uitgavegebieden moet bijvoorbeeld eveneens zichtbaar zijn. Met een goed dashboard zit je aan ‘aan de knoppen’ waardoor je inzicht en overzicht hebt. En met een ‘near’ real time overzicht voorkom je dat je uit de bocht vliegt. Afgelopen jaren heeft Grippr Procurement diverse Spend Analytics Dasboards ontwikkeld en geïmplementeerd voor klanten. Grotendeels met maatwerk. Want elke organisatie en dus ook elke inkoopafdeling heeft vaak heel specifieke wensen en eisen. Hieronder gaan we in op de hoofdfuncties van een Spend Analytics Dashboard.

 

Heldere visualisatie

De staafdiagrammen, cirkeldiagrammen, lijndiagrammen, spend buckets, matrices en rapporten in een Spend Analytics Dashboard zorgen voor een uiterst overzichtelijke en inzichtelijke visualisatie van data en processen op het gebied van uitgaven en kosten. Je ziet snel wat er gebeurt en kunt snel ingrijpen/bijsturen.

 

Gegevensbeheer

Met een Spend Analytics Dashboard beheer je al je gegevens eenvoudig rechtstreeks vanuit het dashboard. Natuurlijk is niet te voorkomen dat mensen verkeerde gegevens in het systeem invoeren. Maar een Spend Analytics Dashboard helpt je om je stuurdata ‘zuiver’ te houden. Verkeerd ingevoerde gegevens kun je heel eenvoudig rechtstreeks vanuit het dashboard achterhalen. Waardoor je voorkomt dat je je via je dashboard baseert op foutieve data.

 

Prestatie-optimalisatie

Een Spend Analytics Dashboard biedt uitstekende mogelijkheden om onder meer je inkoopprestaties te optimaliseren. Je kunt basistaken rechtstreeks uitvoeren vanaf het dashboard. Bijvoorbeeld prioriteit geven aan het verminderen van kosten. Of de voorraden binnen je organisatie structureel verlagen. Elke applicatie binnen je Spend Analytics Dashboard biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden voor management en directie.

 

Geavanceerde filters en zoekopdrachten

Een Spend Analytics Dashboard biedt tal van geavanceerde filters en zoekopdrachten met betrekking tot de modules die in de applicatie worden gebruikt. Je dashboard is daarmee meteen een soort van digitale vraagbaak voor je operationele en strategische inkoopbeleid.

 

Vele innovatieve functionaliteiten mogelijk

Een Spend Analytics Dashboard moet uiteraard naadloos aansluiten op je organisatie als geheel en vanzelfsprekend op je inkoopafdeling in het bijzonder. Op een visuele wijze kan het je onder meer gedetailleerde informatie bieden over:

 • Aantal actieve leveranciers;
 • Leverancierssegmentatie (o.b.v. volume, aantal leveranciers, etc.);
 • Aantal leveranciers per kostenplaatsgroep en periode (maand, kwartaal, jaar);
 • Contract compliance;
 • Kraljic score van leveranciers per segment;
 • Duurzaamheidsscore leveranciers (bijv. top 10);
 • Je jaarlijkse contractverplichtingen;
 • Je spend in buitenland en in Nederland, per provincie, gemeente.

 

Alex Couperus , beaamt dit: Wij zien dat inkooporganisaties pas echt sterker worden als zij investeren in de drie pijlers:

 • mensen,
 • software
 • en stuurinformatie, een Spend dashboard is essentieel.

Als een bedrijf een van die drie laat liggen, is een blijvend effect afwezig.

 

Meer informatie?

 • Wilt u inzicht in uw Spend?
 • Wilt u meer weten over onze (digitale) oplossingen bijvoorbeeld van  Rosslyn Data Analytics of een spendanalyse laten uitvoeren?
 • Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze consultants.

U kunt ons ook bereiken via info@grippr.nl of 085 – 007 44 33

 

Meer Grippr artikelen

Rosslyn | RAPID Spend Analytics