Diensten Oplossingen Vacatures
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Optimisme bij inkoopmanagers eurozone smelt weg

Grippr.nl > Nieuws > Optimisme bij inkoopmanagers eurozone smelt weg

Een score voor de inkoopmanagersindex van boven de 50 duidt op groei. Daar is in de eurozone dus nog steeds sprake van, maar de resultaten vertonen al een heel jaar een voortdurende verslechtering. Deze index geeft een eerste betrouwbare indicatie voor het verloop van de economie en analisten volgen de PMI dan ook nauwlettend.

 

Wanneer op de bodem?

 

De grote vraag is wanneer de bodem van de neergang is bereikt’, zegt Bert Colijn van ING in reactie op de cijfers. ‘Er was al herstel voorzien voor het vierde kwartaal van 2018, maar zelfs bij het begin van het nieuwe jaar zijn er weinig tekenen van herstel’. Hij wijst erop dat uit de Markit-cijfers blijkt dat de nieuwe orders voor de vierde maand op rij zijn gedaald.

Aline Schuiling van ABN Amro zegt niet uit te sluiten dat de PMI voor de eurozone onder de 50 zakt. ‘Ik voorspel dat niet, dan zeg ik eigenlijk dat ik een recessie voorzie en dat doe ik niet. Maar tegenover de tijdelijke factoren die nu de PMI omlaag drukken, staan ook meer structurele problemen. Tegenover een Duitse auto-industrie die worstelt met de nieuwe emissiestandaarden en in Frankrijk de Gele Hesjes, staat een wereldwijd slecht draaiende industrie. In Japan, China, de eurozone en ook steeds meer in de VS is het beeld voor de industrie zwak.’ ABN Amro voorziet voor de eurozone dit jaar slechts een groei van 1,1%.

 

Duitsland en Frankrijk

 

Een van de oorzaken van de verdere verslechtering zit bij de Duitse industrie. De score voor de verwerkende bedrijven in dat land daalde van 51,5 in december naar 49,9 deze maand. De dienstensector in Duitsland vertoont echter veerkracht met een herstel van 51,8 naar 53,1. Die gang van zaken bevestigt het beeld dat de industrie en de export in veel landen van de eurozone het lastig hebben, terwijl de binnenlandse economie, waar de dienstensector het vooral van moet hebben, nog redelijk blijft draaien.

Bij de publicatie van de voorlopige cijfers over de inkoopmanagers komt Markit nog niet met gegevens over individuele landen, uitgezonderd Duitsland en Frankrijk. Nu de betogingen van de zogeheten Gele Hesjes in Frankrijk aan massaliteit en gewelddadigheid hebben ingeboet, was de verwachting dat op de opvallend slechte PMI-score over december enig herstel zou volgen. Analisten hielden rekening met een verbetering van de PMI-score van 48,7 in december naar 51,0, maar het werd een verdere afzwakking tot 47,9. In de verwerkende industrie was wel sprake van een verbetering: van 49,7 naar 51,2. Voor de dienstensector rolt er echter een verdere verzwakking uit, van 49,0 naar 47,5.

 

 

Bron: FD

 

 

Meer Grippr nieuws lezen?

Een integrale aanpak naar duurzaamheid binnen inkoop 

Goed leveranciersmanagement kan altijd beter. Zeven stappen naar succes.


https://www.grippr.nl/duurzaamheid-in-inkoop-een-5-stappenplan/