Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Een integrale aanpak naar duurzaamheid binnen inkoop 

Grippr.nl > Nieuws > Een integrale aanpak naar duurzaamheid binnen inkoop

Een integrale aanpak naar duurzaamheid binnen inkoop

8 november 2018 / In Nieuws / By Merel Plante

 

De verschuiving richting ‘duurzame inkoop’ biedt momenteel voor bedrijven één van de grootste kansen. Maar is uw bedrijf op de juiste manier ingericht om hier maximaal voordeel uit te halen?

 

Inkoop verandert. Organisaties gaan op een andere manier met hun leveranciers om. De manier om een aankoopbeslissing te doen verandert. Het managen van leveranciersrelaties verandert. Oorzaken van deze veranderingen liggen onder andere in toenemend gebruik van wereldwijde supply chains. En ook in efficiëntieslagen door digitalisering en door nieuwe technologien en middelen een andere wijze van het leveren van diensten.

 

Voor alle inkoop- en leveranciersmanagement activiteiten wordt focus op een meer verantwoorde en duurzamere beheersing van de supply chain steeds noodzakelijker. Het belang van duurzaamheid wordt steeds groter, en voor inkoop is het belangrijk deze te begrijpen om daarnaar te kunnen handelen.

 

In deze driedelige serie introduceren we duurzame inkoop en hoe organisaties duurzaamheid binnen hun inkoopprocessen kunnen integreren. Deze serie bestaat ​​uit:

  • Deel 1: Een integrale aanpak naar duurzaamheid binnen inkoop
  • Deel 2: 5 praktische stappen voor duurzaam inkopen
  • Deel 3: Een webinar van 30 minuten met Greenstone en inkoopadviesbureau Grippr over ‘Introductie van duurzaamheid binnen inkoopprocessen’.

 

Volledige supply chain verantwoordelijkheid

Naar schatting verloopt 80% van de wereldhandel via een supply chain[1]. Tel daarbij op dat bedrijfsverantwoordelijkheid veel verder gaat dan de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid (MVO) en eigen milieu-uitdagingen. Dit resulteert in bedrijven die over all verantwoordelijk zijn voor hun gehele supply chain. Wetgeving, media en andere belanghebbenden versterken die verantwoordelijkheid. De supply chain risico’s zijn groot. Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties nu acteren.

 

Bedrijven proberen steeds vaker een duurzame toeleveringsketen te creëren. Als prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en besturing (Environmental, Social and Governance, ESG) binnen de gehele supply chain verbeteren, stijgt duurzaamheid. Dit realiseert u door een scala aan activiteiten: kosten verlagen, arbeidsproductiviteit verhogen, huidige processen verbeteren, innoveren en differentiëren. Alles met een positieve impact op de samenleving. Verschillende afdelingen zijn vaak verantwoordelijk voor deze uiteenliggende onderwerpen. Daardoor veranderen dat de eisen en wensen die we aan de inkoopprofessional stellen op het gebied van duurzaam inkopen.

 

De verschuiving richting ‘duurzame inkoop’ biedt momenteel voor bedrijven één van de grootste kansen. Maar is uw bedrijf op de juiste manier ingericht om hier maximaal voordeel uit te halen?

 

Duurzaamheid en inkoop

Veel bedrijven zijn er (nog) niet op ingericht om werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid en inkoop te combineren. Voor veel organisaties is het al moeilijk genoeg om de verantwoordelijkheid voor de over all supply chain te beleggen. Want hoewel iedereen inziet dat het cruciaal is om leveranciers meer verantwoordelijk te maken voor zijn eigen acties op het gebied naar duurzaamheid, zien we vaak dat niemand verantwoordelijk is voor de realisatie.

 

Veel organisaties beleggen supply chain risico’s en compliance met betrekking tot leveranciers bij inkoop. En van oorsprong liggen hier de leveranciersrelaties. Echter, de traditionele beoordeling van inkoopsuccessen is op waarde en services. Dit betekent dat initiatieven op het gebied van duurzaamheid niet altijd juist worden begrepen of met enige scepsis worden behandeld.

 

De teams die duurzaamheid promoten, juridische teams of risicomanagement teams zijn binnen een organisatie vanuit een kennisperspectief de aangewezen teams voor leveranciersbeoordeling. Op relevante statistieken, compliance te meten en of een leverancier voldoet aan de (gerapporteerde) eisen. Hun kennis schiet echter tekort als het gaat om leveranciersrelatiemanagement of een leveranciersselectieproces.

 

Een integrale aanpak

Het toenemende gebruik van supply chains betekent voor organisaties toenemende risico’s op operationeel, financieel, regelgevend en reputatiegebied. Ondernemingen nemen van nature risico’s. Dus als wanneer zij met dergelijke risico’s worden geconfronteerd, betrekken zij de relevante afdelingen binnen het bedrijf om het risico aan te pakken.

 

Het aanpakken van het supply chain-risico, en daarmee het creëren van meer verantwoorde en duurzame supply chains, is niet anders. Een integrale aanpak is noodzakelijk om duurzaamheid te verankeren binnen de bedrijfsvoering van het bedrijf. Dit betekent andere criteria om leveranciers te beoordelen. Een nieuwe combinatie van duurzaamheidscriteria enerzijds en traditionele meeteenheden zoals prijs en kwaliteit anderzijds. Een holistische benadering voor zowel het leveranciersselectieproces, als voor terugkerende leveranciersbeoordelingen en voor prestatiebeoordelingen.

 

Hoe u een geïntegreerde aanpak succesvol kunt toepassen, hangt af van de structuur van uw organisatie. Het creëren van een inkoopfunctie die een link legt tussen de verschillende materiedeskundigen binnen en buiten uw bedrijf is de manier. De sleutel zit ‘m in de communicatielijnen. Communicatie tussen de juiste bedrijfsonderdelen, om goede bestuurlijke praktijken, positieve milieu-, sociale en economische gevolgen door het gehele inkoop- en leveranciersmanagementproces te verweven.

 

Binnenkort:

  • Blog – Duurzaamheid in inkoop – 5 praktische stappen voor meer duurzame inkoop
  • Webinar – ‘Introductie van duurzaamheid binnen inkoopprocessen’
    • Klik hier voor meer informatie en registratie.

 

[1]UNCTAD (2013) Global Value Chains and Development: Investment and Value Added Trade in the Global Economy (United Nations, Geneva)

 

Grippr helpt u graag
Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste mensen om uw volgende inkoopstap waar te maken? Neem dan contact op met Grippr. Dit kan via info@grippr.nl of 085-007 44 33. Wij helpen u graag! Uiteraard doen we dit geheel vrijblijvend.

Meer lezen?

E-procurement: Wat is de stand van zaken volgens meer dan 500 CPO’s?

E-procurement: Wie van uw inkoopcollega’s loopt voorop?


https://www.grippr.nl/welke-inkooprol-past-bij-u/