Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Grippr sponsor | AMREF Africa Classic Race

AMREF flying doctors Grippr sponsor

Grippr.nl > Nieuws > Grippr sponsor | AMREF Africa Classic Race

Grippr sponsor | Amref Africa Classic Race

 

Alex Couperus

 

De Africa Classic 2022 zit erop! wat een waanzinnig avontuur is het geweest. Een volle week zware, maar hele mooie etappes en elke etappe heeft zijn bijzondere hoogtepunten. De route die we hebben gereden was nieuw en dat hebben we geweten, maar met name gevoeld. Het was zwaarder dan welke eerdere Africa Classic route ooit tevoren. Veel klimmen, steenachtige ondergronden en veel, heel veel stof.

 

Hard Work Magic Moments

 

De slogan was “Hard Work Magic Moments” en dat ging zeker op! Maar het was werkelijk elke zweetdruppel waard als je de leefomstandigheden van de lokale mensen zag. Geen schoon water, geen sanitair, weinig tot geen onderwijs en toch zijn de mensen hartelijk, vrolijk en gastvrij. Als je de gevolgen van slecht drinkwater, onvoldoende hygiëne en nauwelijks medische zorg ziet en ervaart dan wil je graag je steentje bijdragen. En gezamenlijk hebben we dat gedaan!

 

AMREF Flying Doctors

 

AMREF Flying doctors doet heel veel goed werk op een zeer slimme en efficiënte manier. Ze faciliteren niet alleen water of medische zorg, maar onderwijzen ook hoe er mee om te gaan. Hoe je met schoon water de hygiëne kunt verbeteren. De verbeterde hygiëne zorg weer voor minder sterfte en meer welvaart.

 

Een zeer tastbaar voorbeeld van het werk van ANREF is het dorp Endoinyo Narasha.

 

Hier heeft AMREF samen met mensen van het dorp een (automatische) waterput geslagen. Deze put, aangedreven door zonnepanelen, pompt genoeg water voor een dorpje van ruw 500 inwoners. De put voorziet een waterstation (vergelijkbaar met een benzinestation) van water en de mensen kunnen daar, tegen een zeer geringe vergoeding, water kopen. De geringe vergoeding wordt gebruikt om het mini waternet en de put te onderhouden door de lokale water managers. De watermanagers zijn de loodgieters van het dorp. Als er iets mis is met een waterleiding of er moeten simpele uitbreidingen plaatsvinden wordt dat door deze opgeleide mensen gerealiseerd. De zonnepanelen welke zorgen voor de aandrijving van de pomp van de put zijn ondergebracht in een service contract, zodat deze bij calamiteiten ook gerepareerd worden. Wat je ziet is dat er een klein “water eco systeem” ontstaat. Zodra Endoinyo Narasha in staat is om de watervoorzieningen zelfstandig te opereren en te beheren trekt AMREF zich terug.

 

Het hebben van schoon water is niet alleen dorst lessen, het is zo veel meer! In Endoinyo Narasha heeft de put inderdaad gezorgd voor het bestrijden kindersterkte door o.a diarree, veel minder infecties aan ogen en voeten. Maar ook een was gelegenheid voor meisjes in hun periode die zich nu kunnen wassen en daardoor in school kunnen blijven. Voorheen werden ze als onrein gezien en mochten en wilden ze die week niet naar school. Minder uitval van school! Maar ook het aantrekken van leraren is makkelijker voor een dorp met water. Leraren zijn gewend aan de een dak, water en stroom en willen alleen in zo’n omgeving werken. Zeer indrukwekkend wat een waterput kan brengen!

 

Je geeft iemand geen vis, maar een hengel en leert diegene om te vissen!

 

Al met al een zeer indrukwekkende reis met vele hoogtepunten. Erg fijn dat Grippr en Spend Monkey een mooie bijdrage hebben kunnen leveren en Dennis Couperus heel erg bedankt voor je sportieve inzet!

 

Africa Classic is te volgen via:

 

 

Zit jij in de sandwich door inflatie?

 

Schaarste ok, maar doet inkoop wel voldoende z’n best?