Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

E-factureren: Wat zijn de voordelen? En hoe kijken Alex Couperus en Merel Plante hier tegen aan?

Grippr.nl > Nieuws > E-factureren: Wat zijn de voordelen? En hoe kijken Alex Couperus en Merel Plante hier tegen aan?

E-factureren: Wat zijn de voordelen? En hoe kijken Alex Couperus en Merel Plante hier tegen aan?

26 April 2018 / In Nieuws / By Alex Couperus

Bijna een half jaar geleden zette de Rijksoverheid de toon; “Wij accepteren alleen nog maar e-facturen”. Daarmee waren papieren facturen, maar ook facturen in de vorm van een word-document of PDF, verleden tijd. Vanaf nu werd en wordt er alleen nog maar gewerkt met e-facturen. Hieronder verstaan we: “Een gestructureerd digitaal bestand dat elektronisch wordt aangeleverd”. Vanwege de gestructureerde aard van de gegevens kan een e-factuur van de verzender automatisch gelezen worden door het systeem van de ontvanger. Zo nemen systemen de werkzaamheden die eerder met de hand gebeurden over.

In dit artikel bespreken we de vijf voordelen die e-facturatie volgens de Rijksoverheid met zich mee brengt. Dit doen we aan de hand van een gesprek met Alex Couperus en Merel Plante, de managing partners van Grippr.

De Voordelen van e-factureren
De Rijksoverheid richtte een website in om het Nederlandse bedrijfsleven wat meer voor te bereiden en informeren over e-facturatie. Deze pagina vindt u hier. Naast inhoudelijke informatie worden ook de voordelen van e-facturatie besproken, vijf stuks om precies te zijn. We zetten ze nog eens voor u op een rijtje:

  • Gemakkelijker: de verwerking verloopt geautomatiseerd
  • Sneller: de papierstroom blijft achterwege
  • Nauwkeuriger: geen fouten door digitale verwerking
  • Goedkoper: geen print- en portokosten
  • Minder papierverbruik en een lagere CO2-uitstoot


Grippr’s slogan luidt: Procurement Made Digital. E-facturatie ligt in het verlengde hiervan. Hoe denken Alex en Merel over deze lijst met vijf voordelen? Is deze compleet? En geldt in de private sector hetzelfde als in de publieke sector?

Alex en Merel aan het woord 
Alex vertelt: “Ik vind het een mooi om te zien dat de overheid e-factureren inmiddels verplicht heeft gesteld. Deze manier van factureren levert eigenlijk alleen maar voordelen op. De besparing in tijd is voor mij de belangrijkste. Daarnaast neemt het aantal fouten drastisch af vanwege de nauwkeurigheid van systemen. Lachend voegt Alex hier nog aan toe: En er wordt natuurlijk ook ruimte bespaard op kantoor. Archiefkasten zijn nu overbodig.”

Merel vertelt: “Ik sluit me hier volledig bij aan. Eigenlijk kan ik alle vijf de voordelen alleen maar bevestigen. Ik denk dat de voordelen die hier gelden voor de rijksoverheid net zo goed gelden voor de private sector. Een eventueel extra voordeel dat bij mij opkomt is het feit dat er geen documenten meer kwijt kunnen raken wanneer er wordt overgestapt naar e-facturatie”.

Is uw organisatie al klaar voor e-facturatie?
Zoals u leest kent e-facturatie vele voordelen vergeleken met de traditionele manier van factureren. De Rijksoverheid profiteert hier al een tijdje van maar de private sector blijft nog achter. Is uw organisatie klaar voor e-factureren? Grippr helpt u graag. Of dit nu is in de vorm van advies, software, of het volledige procesbeheer. Twijfel ook wanneer u vragen heeft niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via:
info@grippr.nl of; 035- 646 27 18

Meer artikelen van Grippr lezen?

Contractmanager: bent u klaar voor de nieuwe privacywet?

Supplier Portal, een bittere noodzaak?

Goed leveranciersmanagement kan altijd beter. Zeven stappen naar succes.