Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Contractmanagement: De Ad Hoc Fase

Grippr.nl > Nieuws > Contractmanagement: De Ad Hoc Fase

Contractmanagement: De Ad Hoc Fase

13 Maart 2017 / In Nieuws / By Alex Couperus

Contractmanagement is er in alle soorten en maten. Op weg naar volwassen contractmanagement zijn er drie verschillende fasen te onderscheiden; namelijk ad hoc, basis en gestructureerd. Wist u dat het contractmanagement van de meeste bedrijven in Nederland zich in de meest kinderlijke fase, de ad hoc fase, bevindt? Ook wij keken hier van op. Tijd voor verbetering dus. De aankomende weken bespreken we de drie fasen naar volwassen contractmanagement stap voor stap. Hierbij ligt de focus vooral op de rol van automatisering. Deze week staat de minst volwassen fase van contractmanagement centraal. De ad hoc fase.

De ad hoc fase van contractmanagement
Lichtelijk chaotisch. Zo kan contractmanagement in de ad hoc fase het beste beschreven worden. Contracten zwerven rond door het gehele bedrijf. Iedere afdeling heeft namelijk zijn eigen contracten uitgeprint in een laatje liggen. Of in een archiefkast. Of in een map. Of ergens waarvan niemand weet waar precies… In ieder geval beschikt de contractmanager niet over een kopie van het contract. En eigenlijk is dit ook niet zo vreemd. Er zijn namelijk geen organisatie-brede afspraken gemaakt over waar/door wie/ hoe lang een contract bewaard wordt. Dus ja, u vergeet weleens iets. Maar ach, dat kan de beste overkomen. Toch?

Uw reactie na het lezen van de bovenstaande situatie is waarschijnlijk: wat een amateurs, dat doe ik zelf veel beter. Maar hoe kan het dan dan ad hoc contractmanagement de meest voorkomende fase van contractmanagement in Nederland is? Dit kan als volgt. “Foutjes” worden met succes lang onder de radar gehouden. Niemand vertelt bij het koffieapparaat uitgebreid over dat ene huurcontract dat hij een dag te laat had opgezegd. En zo lang niemand het probleem bespreekbaar maakt, speelt het probleem voor u het doorheeft een aantal jaar op de achtergrond.

Dit kan (en moet) slimmer. Laten we daarom volgende week eens kijken naar contractmanagement op een basisniveau.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over contractmanagement en hoe Grippr u kan helpen bij de professionalisering hiervan? Neem contact op met een van onze managing partners Alex Couperus of Merel Plante:
info@grippr.nl085-007 44 33

Andere artikelen over contractmanagement lezen?

Contractmanagement: 3 tips voor succes

Contractmanager: bent u klaar voor de nieuwe privacywet?