Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

Welke Inkooprol Past bij U?

Grippr.nl > Nieuws > Welke Inkooprol Past bij U?

Welke Inkooprol Past bij U?

10 April 2018 / In Nieuws / By Alex Couperus

In het artikel van vorige week hadden we het al over de veranderende rol en verantwoordelijkheden van de moderne inkoper. Anno 2018 wordt de inkoper niet alleen gezien als inkoper. Nee, de moderne inkoper is adviseur, relatiemanager, prestatiemanager en hij is partner van de ‘business’.  Een breed takenpakket. Veelzijdig, maar tegelijkertijd een uitdaging.

Deze week gaan we dieper in op de invulling van de verschillende rollen van de moderne inkoper. Welke rollen kent een hedendaagse inkoper? Hoe springt een inkoopafdeling om met deze rollen? En hoe maakt de moderne inkoper het gemakkelijker voor zichzelf? Daarbij vragen we Alex Couperus, managing partner bij Grippr, om toelichting. Hij was destijds betrokken bij het onderzoek naar de zeven inkooprollen.

De inkooprollen
De Nevi onderzocht de verschillende rollen van de inkoper in 2012. Alweer vijf jaar geleden. Daarom zetten we om te beginnen de zeven inkooprollen nog eens voor u op een rij:

  • Inkoper: zorgt voor inkoop
  • Analyticus: zorgt voor informatie
  • Relatiemanager: ontwikkelt en onderhoudt relaties
  • Adviseur: geeft advies aan verschillende belanghebbenden
  • Prestatiemanager: brengt prestaties in kaart en stuurt daarop
  • Regisseur: organiseert en monitort het gehele proces
  • Leidinggevend: geeft leiding aan inkoop


Alex, deze inkooprollen zijn gedefinieerd in 2012. Is de bovenstaande lijst nog compleet?
Het is inderdaad al weer een tijdje geleden dat we deze rollen zo typeerden. Toch denk ik dat deze zeven rollen nog steeds het complete plaatje laten zien. Ik durf zelfs te stellen dat deze rollen actueler zijn dan ooit.

Actueler dan ooit terwijl de rollen vijf jaar geleden getypeerd werden?
Ja, echt. Ik zie om me heen namelijk nog heel vaak dat er gewerkt wordt volgens de vier traditionele rollen die in 2000 werden vastgesteld. Voor uw beeld, dat waren: Hoofd inkoop, senior inkoper, inkoper en junior inkoper.

Hoogste tijd dus om te gaan werken volgens de zeven inkooprollen. De enige toevoeging die bij mij opkomt is de e voor inkoper; e-inkoper. Vergeleken met 2012 is de graad van digitalisering flink toegenomen. E-procurement software kan het vervullen van de zeven verschillende rollen vergemakkelijken. Administratieve taken worden u uit handen genomen. Zo heeft u meer tijd om u te ontwikkelen binnen een van de zeven rollen.

Hoe kan de moderne inkoper zo veel rollen vervullen? Is dit realistisch?
Het moge duidelijk zijn dat het takenpakket van de moderne inkoper flink is toegenomen. Hier ligt een uitdaging. Met een takenpakket met zulke uiteenlopende taken is het niet realistisch om van iemand te verwachten om overal in uit te blinken. Inkoopafdelingen doen er goed aan om de zeven verschillende rollen in het achterhoofd te houden tijdens het aantrekken van nieuwe inkopers. Jan is van nature heel sociaal aangelegd en besteed daarom meer aandacht aan de rol van relatiemanager dan Piet. Piet is namelijk dol op cijfers. Hij houdt zich daarom vooral bezig met de rol van analyticus. Maar wanneer het gehele inkoopteam op maandagochtend een goede bak koffie drinkt, kunnen ze met trots stellen dat ze een top inkoopprestatie neerzetten. De focus ligt op het aanvullen van elkaar. En dan blijkt: 1+1 = 3. Vergeet daarnaast ook e-procurement software, zoals ik net al even aangaf, niet.

De inkoper van de toekomst
De inkoopwereld is meer in beweging dan ooit. Daarbij verandert het pakket aan taken en verantwoordelijkheden van de inkoper mee. Er ontstaat een veel veelzijdigere rol. Een verrijkte rol die vele nieuwe kansen biedt. Diversiteit is belangrijker dan ooit. Maar er is meer. Nieuwe technologie en software kunnen inkopers helpen bij het combineren van verschillende rollen en zetten de moderne inkoper in zijn kracht. Wanneer deze integrale aanpak gehanteerd wordt is die stoel aan de directietafel dichterbij dan ooit.

Grippr helpt u graag
Heeft u vragen over de zeven inkooprollen? Of wilt u advies over inkoopsoftware? Neem dan contact op met Grippr. Dit kan via info@grippr.nl of 085-007 44 33. Wij helpen u graag! Uiteraard doen we dit geheel vrijblijvend.

Meer lezen?

Hoe Globalisering, Nieuwe Technologie en Wetgevingen de Inkoopwereld Veranderd Hebben

Contractmanagement: 3 tips voor succes

E-factureren: Wat zijn de voordelen? En hoe kijken Alex Couperus en Merel Plante hier tegen aan?