Interim Advies Software
  • 360-graden-benadering
  • Maatschappelijk verantwoord
  • Margeoptimalisatie

E-procurement: Wat is de stand van zaken volgens meer dan 500 CPO’s?

Grippr.nl > Nieuws > E-procurement: Wat is de stand van zaken volgens meer dan 500 CPO’s?

E-procurement: Wat is de stand van zaken volgens meer dan 500 CPO’s?

21 Juni 2018 / In Nieuws / By Alex Couperus

Digitaal inkopen is het inkopen van de toekomst. De wereld om ons heen veranderd en inkoop kan daarin niet achterblijven. Dit soort uitspraken over de toekomst van inkopen vliegen u om de oren. Maar is dit eigenlijk wel zo? Er is maar een manier om daarachter te komen. Veldonderzoek. Ook dit jaar voerde Deloitte weer de The Deloitte Global Chief Procurement Officer Survey 2018 uit. En met meer dan 504 reacties van CPO’s uit maar liefst 39 landen durven wij wel te stellen dat de uitkomsten van deze survey representatief zijn.<

De Deloitte Global Chief Procurement Officer Survey 2018 kent een eigen hoofdstuk over digitaal inkopen. Dit is dan ook het hoofdstuk waar wij, als Grippr, graag extra bij stil staan. Daarom beginnen we deze week met de het eerste artikel uit de reeks artikelen die wij hieraan zullen wijden. We trappen af met het bespreken van de huidige status van digitale technologieën binnen de wereld van inkoop.


Hoe staan we er voor?
En laten we dan maar gelijk met de deur in huis vallen. Het niveau en de snelheid van digitalisering binnen de inkoopwereld ligt lager dan verwacht. En daarbij ook lager dan nodig is om successen te behalen. Zo bleek onder andere dat slechts vier procent van de CPO’s gelooft dat inkoop een grote rol heeft in het behalen van de organisatie brede digitale strategie. Daarbij komt dat zeventien procent van de CPO’s nog geen concrete digitale inkoopstrategie heeft bepaald. Voor de overige 83% van de CPO’s geldt dat hij of zij hier wel mee bezig zijn, maar slechts in 18% van de gevallen worden de digitale inkoopstrategie ook daadwerkelijk ondersteund met een gedegen business case. Een hoop werk aan de winkel dus voor de CPO. Want een gedegen digitale inkoopstrategie kan daadwerkelijk de sleutel naar succes zijn.


Inkoper, grijp deze kans
Veel info. Hoe kijkt Alex Couperus, senior consultant bij Grippr hier tegenaan? Alex begint: “Eigenlijk verbaast dit me niks. Sterker nog, dit was voor Merel en mij de reden om een half jaar geleden te starten met Grippr. Er liggen nog een hele boel kansen voor de inkoopwereld. Wanneer digitalisering verder omarmt wordt, zal de gehele business hier profijt van ondervinden. De inkoper vindt de controle over de processen terug. Daarmee bedoel ik te zeggen dat er altijd en overal inzicht is in alle inkoopgegevens. Daarnaast zullen een hoop administratieve taken uit handen van de inkoper genomen worden. Hierdoor komt er tijd vrij die besteed kan worden aan het strategische gedeelte van inkoop. De mogelijkheden zijn er, maar aan de adaptatie kan over het algemeen nog gewerkt worden. Dit is iets waar wij u, als Grippr, ontzettend graag bij helpen.”


Er is meer…
Nieuwe technologie kan nog veel verder omarmt worden binnen inkoop. Maar hoe zit het eigenlijk met verschillen tussen verschillende onderdelen/processen binnen inkoop? Voor wie is digitalisering niet meer weg te denken? En zijn er ook inkoopcollega’s die nog moeten beginnen met digitaliseren? Daarover schrijven we volgende week.

Het gehele onderzoek download u hier.

Grippr helpt u graag
Heeft u vragen over digitalisering binnen inkoop of over dit onderzoek? Wilt u advies over inkoopsoftware? Neem dan gerust contact op met Grippr. Dit kan via info@grippr.nl of 085-007 44 33. Wij helpen u graag! Uiteraard doen we dit geheel vrijblijvend.


Meer lezen?

Supplier Portal, een bittere noodzaak?

E-factureren: Wat zijn de voordelen? En hoe kijken Alex Couperus en Merel Plante hier tegen aan?